De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (2023)

  1. Parkvakanties blog
  2. Algemeen
  3. De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (1)

Door Redactie — 10 minuten lezen

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (2)

Eropuit in Noord-Holland? Dan heb je veel mogelijkheden! Van de historische Noord-Hollandse steden tot vissersdorpen. En van heerlijke stranden tot pittoreske houten huisjes en talloze molens. Noord-Holland verveelt nooit! Bekijk hier de 18 mooiste plekken van Noord-Holland.

Dat Noord-Holland veel meer te bieden heeft dan Amsterdam, dat hoeven we je vast niet uit te leggen. In een tijd dat de hoofdstad wordt overspoeld door toeristen is het juist goed om uit te wijken naar de rest van de provincie. Je vindt er mooie dorpjes, ongerepte natuurgebieden en het nodige aanbod aan typisch Hollandse iconen. Benieuwd wat je allemaal kan doen in Noord-Holland? Hieronder vind je een overzicht van de 18 mooiste bezienswaardigheden.

1. Amsterdam

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (3)

De belangrijkste trekpleister in Noord-Holland is natuurlijk Amsterdam. Een stad die we niet over het hoofd mogen zien in dit overzicht. De Nederlandse hoofdstad is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden en plekken die je eens in je leven gezien moet hebben. Wat betreft musea zijn in ieder geval het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum verplichte kost, maar een rondje door de Amsterdamse grachtengordel hoort er ook bij.

Andere bezienswaardigheden zijn het Anne Frank Huis, het Vondelpark en de Jordaan. Wil je een gezellig middagje winkelen? Zet dan koers naar de Kalverstraat voor bekende modemerken en de Negen Straatjes voor bijzondere boetieks. En voor eten en drinken kunnen we een dinertje in de Foodhallen of in het hippe Amsterdam-Noord aanraden.

2. Haarlem

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (4)

De provinciehoofdstad van Noord-Holland is al lang en breed uit de schaduw van grote broer Amsterdam gestapt. Haarlem heeft de allure van een grote stad, maar kent tegelijkertijd de charme van een kleinere plaats. Je kunt er uitstekend winkelen, lekker eten en er valt ook genoeg te zien voor cultuurliefhebbers.

Heb je een uitstapje naar Haarlem gepland? Begin op de Grote Markt en wandel door naar het Frans Hals Museum. Vervolgens kun je nog even binnenkijken bij één van de vele speciaalzaken op de Warmoesstraat, om de dag af te sluiten met een biertje bij de brouwerij in de Jopenkerk.

Lees ook:

3. Texel

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (5)

Tot de provincie Noord-Holland mag één Waddeneiland worden gerekend: Texel. Vanuit Den Helder kun je de boot nemen naar Texel, een eiland waar je heerlijk vakantie kunt vieren in eigen land. Je hebt er charmante dorpjes, mooie stranden en er valt absoluut een hoop te doen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden worden de vuurtoren, de duinen en het strand gerekend, maar het is ook zeker een aanrader om te proeven van de couleur locale. Bezoek de Skuumkoppe brouwerij en proef een kaasje bij de plaatselijke kaasboerderij. Wedden dat je compleet ontspannen het eiland weer verlaat?

TIP: Overnachten op Texel? Eén van onze favoriete vakantieparken op Texel is Vakantiepark De Krim. Een aanrader!

4. Zaanse Schans

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (6)

Eén van de meest iconische plekjes in heel Noord-Holland is natuurlijk de Zaanse Schans. Een grote hit onder buitenlandse toeristen, maar ook als Nederlander moet je er een keer geweest zijn. De Zaanse Schans is een openluchtmuseum waar de tijd stilgestaan lijkt te hebben. Het is een prachtig plaatje vanwege de historische molens die langs de waterkant staan, maar er zijn nog meer interessante plekken te bezoeken. Zo kun je een kijkje nemen op de scheepswerf en in de klompenmakerij, maar ook naar binnen gluren bij (een replica van) de allereerste Albert Heijn winkel.

5. Muiderslot

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (7)

Als er een plek in Noord-Holland tot de verbeelding spreekt, dan is dat het Muiderslot. Dit middeleeuwse kasteel heeft de tand des tijds verrassend goed doorstaan en vormt het decor van een sprookjesachtig bezoek. Je kunt er wisselende tentoonstellingen bezoeken en binnenkijken in de statige kamers en zalen. Met mooi weer is het ook zeker een aanrader om een rondje te maken in de omliggende kasteeltuin. Zeker in de lente en zomermaanden staat deze prachtig in bloei. Het Muiderslot ligt niet ver buiten Amsterdam en is uitstekend met eigen en openbaar vervoer bereikbaar.

6. Naarden

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (8)

(Video) 10 Best Places to Visit in the Netherlands - Travel Video

Naarden is één van de best bewaarde vestingstadjes van Nederland. De vesting heeft een iconische stervorm en wordt omringd door zes bastions en een dubbele gracht. Het was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en daar kun je meer over leren in het Nederlands Vestingmuseum dat binnen de stadswallen is gelegen. Breng je een bezoek aan Naarden, dan kun je op eigen gelegenheid een rondje maken langs de verschillende bezienswaardigheden, maar er worden ook stadswandelingen georganiseerd waarbij je met een gids op pad gaat die al jouw vragen kan beantwoorden.

7. Beemster Polder

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (9)

De Beemster is een uniek stukje Noord-Holland, want het gebied ligt grotendeels onder de zeespiegel. Vroeger lag hier een meer, maar al rond 1600 werd besloten om het gebied droog te pompen met behulp van poldermolens. In die tijd was dat al een uniek project, maar ook vandaag de dag is het interessant om de regio te bezoeken, want de Beemster staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat je zoal in de Beemster kunt doen? Bezoek de forten van de Stelling van Amsterdam en neem een kijkje in de kleine oudhollandse dorpjes zoals Middenbeemster.

8. Stranden van Noord-Holland

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (10)

Laten we niet vergeten dat Noord-Holland rijkelijk is bedeeld met kilometers aan zandstrand. Je vindt hier enkele van de mooiste stranden van heel Nederland en tal van leuke badplaatsen. Egmond aan Zee, Callantsoog en Bloemendaal zijn stuk voor stuk heerlijke plekken om een dagje aan het strand te liggen, maar je kunt ook de rustigere plekjes opzoeken. Het gebied ten noorden van Zandvoort heeft brede stranden, maar is lekker rustig en je kunt er heerlijk door de duinen wandelen of fietsen.

9. Volendam

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (11)

Volendam, hét beroemdste vissersplaatsje van Nederland mag natuurlijk niet in dit overzicht met bezienswaardigheden ontbreken. In Volendam moet je een keer geweest zijn, al is het alleen maar om een visje te eten op de dijk. Een harinkje of portie kibbeling smaakt nergens zo goed als hier. Het heeft echter een keerzijde. Het stadje wordt overspoeld door toeristen en dat zie je in het straatbeeld: souvenirwinkels hebben inmiddels de overhand. Wat je zeker moet doen in Volendam? Bezoek het Volendams Museum en Palingsoundmuseum, maar je kunt ook op de foto gaan met een traditioneel Volendams kostuum.

10. Kaasmarkt van Alkmaar

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (12)

Vrijwel alle buitenlandse bezoekers zetten koers naar de Kaasmarkt van Alkmaar en waarom zou je dat voorbeeld niet volgen? Kaas stroomt zo ongeveer door ons bloed en op de oudste kaasmarkt van het land maak je kennis met een eeuwenoude traditie. Elke vrijdag ligt het Waagplein vol met kaas en stroomt de binnenstad vol met kaasmeisjes. De kaas wordt op die dag door middel van handjeklap verhandeld, op precies dezelfde manier als vroeger. Je kan van dichtbij bekijken hoe de kazen worden gewogen en afgevoerd, en alles vragen over het productieproces. Behalve kaas wordt er op de markt overigens nog veel meer verkocht en het is leuk om na afloop nog even langs de kraampjes met streekproducten en andere lekkernijen te wandelen.

11. Tulpenvelden

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (13)

Niet alleen Zuid-Holland is rijkelijk bedeeld met tulpenvelden, ook Noord-Holland krijgt in de lente alle kleuren van de regenboog. Rondom de stad Purmerend zijn tal van tulpenvelden te vinden en veranderen de akkers in een zee van kleur. De tulpenvelden in Noord-Holland zijn minder bekend dan die in het Westland en je moet er iets beter naar zoeken, maar dat heeft ook zijn voordelen. Ze worden over het algemeen minder druk bezocht dan die in het zuiden en zijn goed te combineren met een dagje Amsterdam of Volendam.

12. Zandvoort

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (14)

Iedereen is wel een keer in Zandvoort geweest. Dit is de bekendste badplaats van heel Nederland en geheel terecht een geliefde bestemming voor een dagje aan het strand. Je kunt ervoor kiezen om een nachtje te blijven slapen, maar veel Nederlandse toeristen gaan ook gewoon een dagje op en neer. Wat Zandvoort zo aantrekkelijk maakt? Je hebt er een lekker breed strand met veel leuke strandtenten en vanwege de centrale ligging is het strand ook voor toeristen van buiten de provincie goed bereikbaar.

TIP: Een fijn bungalowpark in Zandvoort is Center Parcs Park Zandvoort met een perfecte ligging vlakbij het strand én natuurlijk een te gek subtropisch zwembad!

13. Zuiderzeemuseum

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (15)

Enkhuizen is net als Volendam een sfeervol vissersdorpje en lag vroeger pal aan de Zuiderzee. Het dorp staat bekend als de Haringstad van Nederland, want hier werd 100 jaar geleden heel wat haring gevangen. Als je benieuwd bent naar de geschiedenis van de Zuiderzee en de verschillende vissersdorpjes, dan is het een aanrader om in Enkhuizen het Zuiderzeemuseum te bezoeken. In dit openluchtmuseum leer je meer over het vroegere Nederland en welke rol de zee speelde in het dagelijks leven van veel inwoners van Noord-Holland.

14. Beverwijkse Bazaar

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (16)

De grootste overdekte markt van Europa staat in… Beverwijk! Hier vind je een reusachtige markthal met meer dan 100.000 vierkante meter aan winkeloppervlak. De Bazaar is een aaneenschakeling van kraampjes, winkeltjes en eetstalletjes, en er valt zó veel te zien dat je makkelijk een dagje zoet bent. De Bazaar is elk weekend geopend en leent zich uitstekend voor een gezellig winkeluitje. Het winkelcomplex staat daarnaast bekend om haar fantastische eten, want onder de verkopers zijn vele nationaliteiten vertegenwoordigd. Met eetstalletjes van over de hele wereld kun je in één dag een culinaire wereldreis maken.

15. Amsterdamse Waterleidingduinen

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (17)

Hoewel de naam anders doet vermoeden, liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen dichterbij Haarlem dan bij onze hoofdstad. Dat mag de pret echter niet drukken, want ook vanuit Amsterdam is het gebied in 30 tot 45 minuten rijden te bereiken. In het park wordt het Amsterdamse leidingwater gezuiverd, maar het gebied is vooral geliefd onder natuurliefhebbers. Er zijn een aantal mooie wandelroutes uitgezet en tijdens een ommetje heb je grote kans om wilde dieren tegen te komen. Zo worden er regelmatig vossen en herten gespot in het gebied.

16. Forteiland IJmuiden

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (18)

In Noord-Holland zijn enkele bijzondere forten te bezoeken, overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Eén daarvan is Forteiland IJmuiden, dat in de monding van het Noordzeekanaal is gelegen. Het eiland had jarenlang een verdedigingsfunctie, maar inmiddels kun je op gezette tijden een kijkje nemen. Tijdens de regelmatige terugkerende publieksdagen krijg je een rondleiding door het historische fort en kun je daarna op eigen gelegenheid een rondje lopen over het eiland. Andere bekende forten in de provincie Noord-Holland zijn Forteiland Pampus en Fort Beemster.

(Video) Het mooiste van Nederland regio West

17. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (19)

Nationaal Park Zuid Kennemerland is het enige natuurgebied in Noord-Holland dat is aangewezen als Nationaal Park. Een goede reden om eens een bezoekje te brengen aan dit gebied dat vooral bekend staat om haar uitgestrekte bos- en duinlandschappen. Sommige delen zijn zo onherbergzaam dat het lijkt alsof je in een woestijn terecht bent gekomen, en dat is best een bijzonder gezicht. Het park ligt ingeklemd tussen Haarlem, IJmuiden en Zandvoort, en tijdens een wandeling heb je grote kans om wilde paarden, herten en verschillende soorten vogels tegen te komen.

18. Schiphol

De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (20)

Tot slot verdient ook Schiphol een plek in ons lijstje met bezienswaardigheden in Noord-Holland. Vanaf verschillende plekken kun je namelijk zien hoe de vliegtuigen opstijgen en weer landen. Een fantastisch gezicht en een leuke activiteit voor het hele gezin. Zeker als je nog nooit gevlogen hebt, is het bekijken van de jumbojets een ware belevenis. Een geweldige plek om vliegtuigen te spotten is natuurlijk het Panoramaterras op de luchthaven zelf, want hier kun je ook een kijkje nemen in de cockpit van een Fokker 100. Andere populaire vliegtuigspotplekken vind je langs de Polderbaan of de Buitenveldertlaan.

Tags: Noord-Holland , Bezienswaardigheden , Nederland

Bewaar op Pinterest

Deel dit artikel via: Facebook Twitter Pinterest


De 18 mooiste bezienswaardigheden van Noord-Holland (22)

Redactie

De Parkvakanties redactie onder leiding van Suzanne van Duijn. Boordevol vakantiepark inspiratie, ervaringen, tips, nieuws & méér. Wij ♥ van vakantieparken!


Gerelateerde artikelen

16x De leukste kinderuitjes van Noord-Holland

(Video) Holland The Movie - HD

Review: Roompot Marinapark Volendam

Landal Résidence Westduin: nieuwe luxe appartementen van Landal in Noord-Holland

EuroParcs neemt drie Noord-Hollandse vakantieparken over van TopParken

Nieuw Roompot park in Noord-Holland: Strand49

Landal Résidence Berger Duinen: nieuw Landal park in Noord-Hollandse duinen

Eerste gasten verwelkomd op het nieuwe Landal Volendam

(Video) De Top 5 Oudste Steden van Nederland

Wat is het mooiste Waddeneiland?

Review: Landal Strandhuisjes Julianadorp

Landal Berger Duinen: nieuw Landal park in Noord-Holland

De 15 mooiste bezienswaardigheden van Zuid-Holland

De 12 mooiste bezienswaardigheden van Utrecht

De 10 leukste steden van België

Top 9 mooiste bezienswaardigheden Groningen

(Video) Beyond Amsterdam: Den Bosch City Guide | Travel 's Hertogenbosch | Noord-Brabant Netherlands

Videos

1. Wat maakt het strand van Noord-Beverland het mooiste strand van Nederland
(StichtingNLschoon)
2. 7 TOFFE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN EUROPA | Wander List #43
(Wander)
3. Winsum is het allermooiste dorp van Nederland
(DVHN)
4. Ontdek de mooiste plekjes van ons land met Fun Tochten Nederland
(Boekingen Fun Tochten Nederland)
5. De mooiste bergwandelingen van Nederland: Meijendel
(Hiking Dutchman)
6. Ontdek je plekje op NostalgieNet
(nostalgienettv)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated: 05/09/2023

Views: 6359

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.